vineri, 20 septembrie 2013

Muntii Fagaras - Cabana Negoiu_Strunga Ciobanului





Cabana Negoiu este asezata pe creasta Piscului Şerbotei, în partea superioară a pădurii de conifere, la o altitudine de 1546 m. Cabana veche, construită din lemn,este in prezent oficiu Salvamont.
Căi de acces:
1- Cu trenul pînă la staţia C.F.R. Porumbacu de pe linia Făgăras – Sibiu.
2- Cu mijloace auto pe DN 1 pînă în localitatea Porumbacu de Jos. Din marginea estică a localităţii (km 276,3 al DN 1) pe drum auto nemodernizat spre sud pînă în Porumbacu de Sus (4 km), apoi pe drum forestier pînă deasupra confluenţei pîraielor Şerbota şi Sărata (cca 16 km).
  De la capătul drumului forestier prindem poteca marcată cu triunghi albastru, care urcă spre stînga în serpentine, îndepărtîndu-se destul de repede de firul apei. Mai sus poteca ia direcţia sud şi urmează versantul vestic al Piscului Şerbotei pînă întîlneşte într-un cot de serpentină vechea potecă de la glăjărie, ce urcă pe sub cascada Şerbota. De aici urmăm poteca din stînga, în urcuş lin, şi după mai multe cotituri ajungem la Cabana Negoiu 
De la clădirea principală a cabanei Negoiu (1546 m) pornim spre sud pe poteca ce ocoleşte dîmbul din faţa cabanei prin est şi, după cca 100 m, ajungem în faţa cabanei vechi, la bifurcaţia de poteci de unde părăsim creasta Piscului Şerbotei şi prindem poteca din stînga, marcată cu triunghi albastru, care la început ţine curba de nivel apoi urcă uşor pe versantul estic, foarte înclinat, al culmii.(1546 m) in cca 2 ore.
 



 Pe parcurs trecem peste nouă podeţe.
 După ce ieşim din pădure străbatem o zonă de jnepeni şi ocolim un mic picior desprins din culme spre est, înspre Valea Sărăţii. În stînga noastră, mai jos, pîrîul Sărata îşi prăvăleşte apele peste două praguri glaciare.




                                                                                  


 
 După aproape 3/4 oră de la cabană traversăm pîrîul pe terasa a treia (alt. 1730 m) la locul numit Piatra Caprei (în apropiere se găseşte un bloc mare de piatră). Aici se unesc pîrîul sudic şi pîrîul estic ale Sărăţii.


   Locul este foarte frumos. Terasa înierbată este mărginită spre sud
de un perete de stîncă înalt de 100
m, aproape vertical şi întunecat, peste care se aruncă apele pîrîului sudic formînd o măreaţă cascadă. Deasupra, un alt prag glaciar mai înalt oferă, în anii ploioşi, o altă cascadă.
 Drumul de la Cabana Negoiu pînă la Piatra Caprei a fost construit special pentru turism şi a fost numit “Cărarea Zmeilor”.


                 
  De la Piatra Caprei urcăm mai tare prin apropierea firului estic al pîrîului Sărata, pînă la bifurcaţia de la Piatra Prînzului (cca 2120 m) marcată de un bloc mare de piatră cu săgeţi indicatoare.
Timp de mers de la Piatra Caprei pînă la Piatra Prînzului – 1 oră.













De aici se vede spre est, în fundul căldării, şaua
îngustă şi ascuţită numită Strunga Ciobanului prin care trece poteca marcată cu cruce roşie spre lacul Călţun.Din cauza timpului nefavorabil (ceata si chiciura) am facut cale intoaresa la cabana Negoiu , iar a doua zi am coborat jos la masini.

Un comentariu: