duminică, 19 decembrie 2010

Pasul Prislop - Complex Turistic Borsa - Lacul Stiol - Cascada Cailor

Am intrat in Complexul turistic Borsa din  Moldova,  trecand pe la pasul Prislop - 1413m. 
A urmat coborarea in serpentine line la Complexul Turistic Borsa. Am ales cazarea la hotelul AS***  de unde imaginea statiunii este superba.
Complex Borsa vazut de la hotelul AS

Varful Pietrosul Rodnei in plan indepartat
Se pleaca cu telescaunul de la Complexul turistic Borsa si dupa 17min se ajunge sus, aici drumul se bifurca in doua :la dreapta se coboara in 20min la Cascada Cailor , iar drept se urca spre platoul Stiol relativ usor. In circa 30min se ajunge pe platou apoi se face dreapta pe drum forestier si dupa 15min se ajunge in dreptul unor stani .Aici se uneste cu drumul foarte greu care urca direct de la Cascada Cailor pe care il recomand doar celor cu antrenament.. De pe platou se pot admira la mare distanta varful Pietrosul Rodnei - 2303m si caii care pasc in salbaticie
Lacul Stiol si Saua Gargalau
Se continua drumul pe platou pe sub saua Gargalau ocolind prin stanga si in circa 30-40min se ajunge la Lacul Izvorul Bistritei Aurii(Lacul Stiol) in caldarea formata sub varful Gargalau.Flora este bine reprezentata mai ales prin superbii rododendroni.
Rododendroni langa lacul Stiol
La intoarcere in dreptul stanilor se poate cobori direct la cascada in circa 30min sau se poate ocoli revenind pe la bifurcatia de dinaintea telescaunului, a doua varianta fiind si cea mai indicata fiind mult mai usoara, dar este ceva mai lunga 45min-1h. Cascada are o inaltime de 90m.
De la cascada se poate reveni la telescaun urcand in 30min, sau se poate cobori direct la Complexul turistic Borsa pe drumul care trece pe la vechea cariera de piatra in circa 1:30h..
Atentie telescaunul porneste vara de la ora 9:00 si numai daca sunt 12-15persoane!
  
 Imaginile mele video cu acest traseu:

4 comentarii:

 1. Ciao Gabriel,te-ar interesa un schimb de link?

  RăspundețiȘtergere
 2. Adica?...eu abia am deschis blogul si nu prea stiu totul pe aici, in ce consta acest schimb?...mai explicid te rog!

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumoase imagini si interesante!

  Craciun fericit!

  RăspundețiȘtergere
 4. Salut Gabi! Excelent reportaj si foarte bine documentat!

  RăspundețiȘtergere