marți, 18 ianuarie 2011

Ceahlaul - perla Carpatilor Orientali







Durau este statiunea ideala pentru cei care vor sa cucereasca Ceahlaul , traseul pe care l-am ales incepe de langa cladirea Salvamont








  De la aceasta bariera care marcheaza intrarea in Parcul National Ceahlau va voi prezenta printr-un clip video(diaporama) traseul pe care l-am urmat in cele doua zile pe munte:
Durau-cabana Fantanele-cabana Dochia-manastirea Ceahlau-cascada Duruitoarea-Durau





Anii trec dar amintirile raman, deoarece am avut norocul sa pastrez imagini din prima calatorie pe Ceahlau facuta acum 37 de ani - sunt 12 cadre cuprinse intr-o imagine GIF:

Revin cu un clip video din 2008 la cascada Duruitoarea

 








vineri, 14 ianuarie 2011

Urcand pe Muntele Rosu din masivul Ciucas

Traseu de munte relativ usor, se poate ajunge cu masina pana la cabana Muntele Rosu, iar de aici se urca pe marcaj pana la Muntele Rosu si mai departe, pentru cine doreste sa-si prelugeasca traseul pe culmea Gropsoarele-Zaganu.


Panorama video de pe Muntele Rosu:

O zi superba de toamna pe deal la Maneciu

joi, 13 ianuarie 2011

Toamna prin satele Pestera si Magura

Un clip video realizat din aproximativ 125 de imagini superbe de toamna in deja renumitele sate Pestera si Magura din judetul Brasov

vineri, 7 ianuarie 2011

Ghetarul de la Scarisoara

Garda de Sus directia dinspre Arieseni
Peştera Scărişoara sau Gheţarul de la Scărişoara adaposteşte cel mai mare gheţar subteran din România. De aici îi vine şi numele de Gheţar iar Scărişoara vine de la comuna Scărişoara situată 16 km mai jos.
Drumul spre peşteră porneşte din comuna Gărda de Sus, situată pe valea Ariesului Mare la 32 km amonte de Câmpeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Gârda Seacă pe care se ajunge, după aproximativ 1km, la gura Vaii Ordâncuşa



De aici există trei variante. Prima este poteca turistică marcata cu cruce roşie, care mai întâi trce prin cătrumul Mununa şi după un traseu de 10 km, ajunge la Peştera Scărişoara. Cea de a doua variantă este drumul asfaltat de pe valea Ordâncuşei, de 23 km. care duce până în cătunul Gheţar. Ultima şi cea mai nouă variantă este pe Valea Gârda Seacă. La 2 km de la gura Urdâncuşei porneşte un drum forestier prin Mununa pâna la Gheţar lung de 12 km.

Urcusul il recomand doar masinilor 4x4, dar pot urca si restul masinilor cu riscuri. 




 Puteti parca masina inainte de a incepe urcarea si asteptati masinile electrice speciale de transport pana la catunul Ghetar
In dreptul acestei casute muzeu de unde se pot cumpara amintiri traditionale se termina drumul auto. 












Am cumparat de la acest muzeu un mic tulnic, dar dupa o proba, vezi clipul video:

De aici se pleaca pe jos spre padure, drumul pana la gura pesterii durand inca 15minute.
Asteptand intrarea(coborarea) in ghetar
Intrarea în Gheţarul de la Scărişoara se face printr-un impresionant aven, a carui gură, cu un diametru de 60m se deschide în pădurea din marginea platoului. O poteca îngustă săpată în stâncă şi câteva scări metalice ancorate în pereţi înlesnesc coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul lui se pastreaza în tot timpul anului un strat gros de zapadă. Aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lăţime şi 17 m înâlţime.
Topografia Gheţarului de la Scărişoara este simplă, deoarece peştera reprezintă o încapere unică cu o dezvoltare totala de 700 m. În mijlocul acestei încăperi se află un imens bloc de gheata, cu un volum de 80000 mc şi care dăinuie în peşteră de peste 4000 de ani.

Pentru a parcurge mai usor prin ghetar va las sa admirati cateva imagini GIF: